CCTV LENS NEDİR?
Kameralar tipleri ne olursa olsun ışığın sensör elementinme ulaşmasını sağlayacak bir lense ihtiyaç duyarlar. Kamera lensi görülebilir alanı ve ışığın miktarını kontrol ederler.
Lenslerine Göre Kamera Çeşitleri
Sabit Lensli Kameralar: Bu tip kameraların üzerlerine imalat sırasında lens monte edilmiştir.
Ayarlanabilir Lensli Kameralar: Bu tip kameralar üzerlerine belli oranlarda ayarlanabilir lens monte edilerek üretilmiştir.
Değiştirilebilir Lensli Kameralar: Kuru(box) tipi kameralara ihtiyaca göre çok çeşitili lensler monte edilebilir.
LENS ÖZELLİKLERİ
Otomatik veya Manual Iris –Auto / Manual Iris (ing)
Genel olarak otomatik irisli lensler ışık değerlerinin gün içinde farklı değerlere geçtiği dış ortamlarda kullanılırlar. Manuel iris lensler ise ışık değerlerinin sabit olduğu iç ortamlarda kullanılırlar. Elektronik irisli kameralardan sonra, manuel iris lensleri kameranın elektronik olarak ışığı ayarlaması ile daha geniş olarak kullanabilmekteyiz. F ayarları bu noktada çok kritik olmaktadır. Eğer iris gece ortamında kameranın çalışması için tam açıldıysa net görülen alan oldukça az olur ve keskin görüntüyü gündüz ortamında bile elde etmek güçleşir. Kamera normal görüntü değerlerini sağlar, fakat alan derinliğini değiştiremez. İris alan derinliğini arttırmak için kısıldı ise kameranın düşük ışık performansı azalır.
Sürücü Kontrolü - Video/DC Drive(ing)
Otomarik irisli lensler, kusursuz görüntü kalitesini korumak için iris açıklık değerini kontrol etmektedir. Video sürücülü lenslerde, kameraya gelen görüntü sinyalini iris motorunu konrol etmek için dönüştüren yükselteç devresi bulunmaktadır. DC sürücülü lenslerde kamera yükselteç devresine sahip olmalıdır. Lens sadece galvonometrik motor içerdiğinden daha ucuz olmaktadır. Karar vermek için kameranın otomatik iris çıkış faktörüne bakılmalıdır.
Odak uzaklığı - Focal lenght (ing.)
Odak uzaklığı lensin mm. olarak ölçülmüş ve istenen açı ile ilgili birimi ifade eder. Kısa odak uzaklığı görüntüde geniş bir açı sağlarken, büyük odak uzaklığı değeri ise dar açılı ve büyütme özelliğine sahip bir görüntü sağlar. Normal odak açısı bizim kendi gözümüzle gördüğümüz ve alıcı cihazın odak uzaklığına bağlı değerdir.
* f değeri odak uzaklığı anlamında kullanılır.
Örnekler;
Geniş açı: f=4mm, açı=61,9 derece
Normal açı: f=8mm, açı= 33.4 derece
Dar açı: f=50mm, açı=5.5 derece
F Durma Noktası – F Stop (ing.)
Objektiften içeri giren ışık miktarı matematiksel yöntemle hesaplanarak, üretici firma tarafından objektifin diyafram halkası üzerine F stop değerleri işaretlenir. Bu işaret noktalarının her birine F Stop veya F Stop noktaları denir.
Objektiflerde içeri giren ışık miktarını ayarlamak için diyafram kullanılmaktadır. İnsan gözünde olduğu gibi diyafram kısılarak içeri giren ışık miktarı azaltılabilir veya diyafram açılarak içeri giren ışık miktarı artırılabilir. İçeri giren ışığın miktarı kamerada görüntüyü oluşturmak için kullanılan sensörun ışığa duyarlılığı ile doğru orantılıdır. Diyafram açıklığı ve odak uzaklığı arasındaki oran F durma noktası değerini verir. F durma noktası azaldıkça diyaframın açıklığının arttığı ve sensöre daha çok ışık gittiği anlaşılır.
Küresel Olamayan Lensler (Aspherical Lens)
Küresel lensler neredeyse bütün CCTV lenslerinde kullanılan lenslerdir. Işığın küresel lensten geçerek orasına düşmesine ve görüntünün bu noktada oluşmasını sağlar fakat görüntüde bazı hatalar oluşabilir. Bu porblem küresel olmayan lens teknolojisi ile çözülmüş ve ışığın lens elementinden daha fazla geçmesini ve görüntüyü oluşturacak doğru noktaya odaklanmasını sağlar. Gelişmiş diğer ürteim teknolojileri ile birlikte kullanılarak, küresel olmayan lensler daha büyük lenslerin üretilmesini sağlamış ve toplam optik performansı konvansiyonel lenslerle karşılaştırıldığında arttırmıştır.
IR Lens Nedir?
Gece&Gündüz (Day&Night) kameralar karanlıkta infrared ve yakınındaki bölgelerde normal olarak çalışmakta ve eğer norma lens ile kullanılırsa görüntüde netliği bozmaktadır. IR lensler özel cam elementleri kullanarak ışık salınımını en aza indirirler. Sonuç olarak, tekrar odaklamaya gerek kalmadan infrared ışıklandırma ile birlikte kullanılabilirler.
KAMERA SİSTEMLERİ GENEL BİLGİLER |
|
APARTMAN KAMERA SİSTEMLERİ |
|
IP KAMERA SİSTEMLERİ |
|
IP-ANALOG KAMERA KARŞILAŞTIRMA |