Geçiş Kontrol Sistemi - Access Control (ing.) Kartlı Geçiş Sistemi fiziki bir tesiste yetkililerin bölgelere ve kaynaklara erişiminin kontorlünün yapıldığı sistemdir. Kartlı geçiş sistemi, fiziki güvenliğin yanında genelde tesisin ikinci güvenlik katmanı olmaktadır. Güvenlik sistemlerinde geçiş (access ing.) kontrolü yetkili kişilerin bir mülk, bina veya odaya erişimin konrolünün yapılmasıdır. Fiziki giriş kontrolü ile insaların (güvenlikler, misafirler, çalışanlar) mekanik kilitler veya turnik sistemleri ile bu mekanik ekipmanı elektronik olarak kontrol eden kartlı geçiş sistemlerinden oluşur. Kartlı geçiş sistemi kimin nereye, ne zaman giriş veya çıkış yapabileceğinin belirlenmesi ve kayıt altına alınmasına izin verir. Mekanik kilitler fiziki olarak erişimi engellese bile anahtarın başkası tarafından kullanılmaması, zamana göre yetkilendirmek ve kapının ne zaman açıldığının konrolünün yapılması mümkün değildir. Anahtar kaybolduğu zaman veya anahtar sahibi yetkisi kalktığı zaman güvenlik açısından kilidin değiştirilmesi gereklidir. Elektronik geçiş kontrol sistemleri mekanik kilit ve anahtarların eksik yönlerini çözmek iiçin kullanılırlar. Geniş bir ürün yelpazesi ile fiziki kilitlendirme yapılabilmektedir. Girişe izin veridiğinde kapı izin verilen bir süre açılmakta ve giriş kayıt edilmektedir. Girişe izin veilmediği zaman, kapı kilitli kalmakta ve giriş isteği kayıt edilmektedir. Sistem aynı zamanda kapıyı izlemekte ve zorla açıldığını veya açık kaldığını alarm olararak bildirmektedir.
YANGIN ANINDA!
YANGINI İLK SİZ KEŞFETTİNİZ
En yakın yangın alarm butonuna basarak yangın alarm sistemini devreye sokun.
Yangının durumunu ve yerini yetkililere bildirin.
Mümkünse yangına müdehale edin, uyarılara ve talimatlara uyarak can güvenliğinizi riske atmayın.
YANGIN ALARMINI DUYDUNUZ
Binayı düzenli şekilde tahliye ediniz, varsa önceden belirlenmiş güvenli alana yoksa binadan ve yangın koridorundan uzağa gidin.
Binayı tahliye ederken asansörleri kullanmayın, yangın çıkışlarını kullanın.
Kapı ve pencereleri kilitlemeden kapatın.
Kişisel eşyalarınızı almak için vakit kaybetmeyin, önemli evraklarınız var ise alarak binadan çıkın.
Koridorlar ve çıkışar duman altında ve güvenli değil ise güvenli bir yer bulun ve yerinizi bildirin. Dumanın içeri girişini engellemek için kapı altlarını ve delikleri ıslak bez gibi kolay tutuşmayan maddeler ile kapatın.
Yaralı veya yardıma ihtiyacı olan kişileri yetkilere bildirin.
SESLENDİRME VE ACİL ANONS SİSTEMLERİ
100 VOLT GENEL MÜZİK VE ANONS SİSTEMLERİ
Sabit-voltaj seslendirme sistemleri, hoparlört kablolalarından doğan güç kaybını azaltmak ve empedans hesabını kolaylaştırmak amacı ile hoparlör ve ses yükselticilerine yukarı-adımlı ve aşağı adımlı trafolar bağlanarak oluşturulmuş ağın genel ismidir. Yüksek gerilim ses dağıtım sistemleri olarak da adlandırılırlar. Gerilim tam güçte sabittir, sistemdeki gerilim hatta bağlanmış hoparlör sayısına bağlı değildir (Güçlendiricinin maks. gücü geçilmediği durumda).
100 VOLT SESLENDİRME ÜRÜNLERİ
ACİL DURUM AYDINLATMASI NEDİR?
AcilDurum Aydınlatması, olağan aydınlatma devrelerinin kesintiye uğraması hâlinde, armatürün kendi gücüyle veya ikinci bir enerji kaynağından beslenerek sağlanan aydınlatmayı tanımlar. (Yangın Yönetmeliği - 2009)
Genel aydınlatmadaki bir arıza halinde, güvenlik açısından tehlikeli bir durum oluşmaması için gerekli düzeyde aydınlatma sağlayan bir armatür ve armatürlere bağlı olan cihazlardan oluşur.
CCTV LENS NEDİR?
Kameralar tipleri ne olursa olsun ışığın sensör elementinme ulaşmasını sağlayacak bir lense ihtiyaç duyarlar. Kamera lensi görülebilir alanı ve ışığın miktarını kontrol ederler.
BEAM DEDEKTÖR NEDİR?
Işının kesilme prensibine dayalı duman algılamasında kullanılan dedektörlerdir. Işık demetini (beam ing.) gönderen (verici - transmitter ing.), ışın demetini alan (alıcı - receiver) ve ışığı analiz eden kontrol ünitesinden meydana gelirler. Üreticiler maliyet veya kurulum kolaylığı açısından bu ünitelerden bazılarını bir ünitenin içerisine yerleştirebilmektedirler. Yansıtıcı ayna kullanılarak alıcı ve verici ünitesinin birleştirildiği ışın tipi dedektörlere yansıtmalı tip ışın tipi dedektörler denilmektedir. Işın tipi duman dedektörleri konvansiyonel ve adresli tip olarak da üretilmektedirler. Konvansiyonel tipler röle çıkışları veya adresleme modülleri ile kullanılarak geniş bir kullanım alanı sunmaktadırlar.
YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİNİN AMACI NEDİR?
Yangın alarm sistemleri başta can güvenliği daha sonra da mal güvenliğini sağlamak üzere kurulurlar.